Om nätverket
Grunden till Nätverket för psykedelisk vetenskap (NPV) skapades under 2015 av ett antal studenter och yrkesverksamma inom vårdsektorn. Genom sociala medier upptäckte dessa ett gemensamt intresse för den internationella forskning som pågår runt om i världen men som är relativt okänd i Sverige. Efter att ha anordnat en välbesökt filmvisning under hösten 2015 togs beslutet att nätverkets ambitioner bäst skulle eftersträvas genom bildandet av en ideell förening. Söndagen den 20 mars 2016 hölls således ett konstituerande årsmöte, under vilket stadgar och en verksamhetsplan för året antogs. Årsmötet valde också en styrelse som leder föreningens verksamhet till nästa årsmöte.
Sedan dess har NPV växt och vidgats bland intresserade studenter, kliniskt yrkesverksamma och forskare inom medicin, psykologi och neurovetenskap. Genom att organisera nätverksmöten, filmvisningar och föreläsningar vill NPV öppna upp för en dialog kring både risker och potentiella fördelar med psykedeliska substanser för att motverka den okunskap som ofta finns rörande dessa. NPV har för avsikt att ingå i ett större växande internationellt nätverk av organisationer inom detta spännande forskningsfält.
NPV arrangerar olika medlemsaktiviteter i Stockholm ungefär en gång i månaden och även i andra städer i Sverige. Ibland bjuder vi in externa experter som föreläser. Vi arrangerar även större evenemang som är öppna för allmänheten med syfte att sprida information och förändra attityder till psykedelisk vetenskap. Föreningen fungerar drivs i en participatorisk anda vilket innebär att vi välkomnar alla initiativ så länge de är i enlighet med föreningens stadgar.
Välkommen!
Syfte
Föreningens syfte är att främja ett vetenskapligt förhållningssätt till psykedeliska substanser och öka möjligheterna för forskare att undersöka verkningsmekanismer, risker och potentiella kliniska tillämpningar. Nätverket för Psykedelisk Vetenskap (NPV) betraktar dessa ämnens terapeutiska potential som lovande och värd vidare utredning. Därför är insamling och spridning av vetenskapligt baserad information avgörande för att öka vår förståelse för dessa ämnen. Detta syfte eftersträvas genom att:
Skapa kontakter mellan forskare och övriga intresserade av fältet psykedelisk vetenskap, i syfte att utbyta idéer och kunskap samt att skapa forskningsprojekt.
Föra dialoger med relevanta organisationer för att möjliggöra sådan forskning.
Informera allmänheten om vad psykedelisk vetenskap är och om möjliga tillämpningar. Detta för att höja medvetenheten om, och förhoppningsvis stödet för, dessa frågor.
NPV ämnar inte föra diskussioner om psykedeliska substanser utanför detta vetenskapliga ramverk. Diskussioner om rekreationellt bruk och narkotikapolitik faller därför utanför vårt syfte. Många psykedeliska substanser är idag olagliga i Sverige och runtom i världen.
Vi avråder från allmänt bruk av psykedeliska substanser och uppmanar ingen till att begå lagbrott.
Vad är psykedelisk vetenskap?
Psykisk ohälsa utgör ett globalt problem som innebär enorma samhällskostnader och mänskligt lidande. Tillsammans med hjärt- och kärlsjukdom utgör psykisk sjukdom ledande orsaker till den globala sjukdomsbördan. Situationen förvärras också drastiskt.
Psykoterapi och läkemedelsbehandling hjälper många, men för svårbehandlade depressions- och ångesttillstånd hjälper inte alltid de gängse behandlingsmetoder som etablerades för 30 år sedan. Ett enormt innovationsbehov av behandlingsmetoder för psykiska ohälsa föreligger därför.
Psykedelika (t.ex. LSD, psilocybin och meskalin) utvärderas inom psykiatrin för deras nyttopotentialer. När forskningen upphörde under 1970-talet innebar det slutet på en 20-årig epok med motsvarande 265 miljoner kr spenderad på forskningen bara i USA.
Forskare vid ledande universitet med högteknologisk utrustning och moderna studiedesigns har de senaste åren återupptagit forskningen som nu demonstrerar lovande resultat vid svåra sjukdomstillstånd hos patienter som inte svarar på tillgänglig behandling. Centrumbildning för psykedelisk forskning har etablerats vid bland annat Johns Hopkins University, New York University, och fler därtill.
Forskningen är främst inriktad på behandlingen av psykisk ohälsa (som depression, ångest och beroendesjukdomar) med psykedelika som redskap. De studier som hittills publicerats har visat att ämnena är effektiva, säkra att använda under kontrollerade former och saknar allvarliga biverkningar. Det är också värt att nämna att:
Amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket har beviljat psilocybinassisterad psykoterapi status som ‘breakthrough therapy’ (därmed avsätts extra resurser för fortsatta forskning och en fastlagd plan för godkännande inom amerikansk vård).
Australien har som första land beviljat psilocybinassisterad psykoterapi status som godkänd behandlingsmetod (om än något förhastat kan argumenteras).
Generaldirektörerna för The National Institute on Drug Abuse (NIDA) och The National Institute of Mental Health (NIMH) argumenterar att psykedelisk forskning demonstrerar potentialer bortom gängse farmakologiska interventioner. NIDA har även beviljat motsvarande 45 miljoner kronor till forskning kring att bota tobaksboeroende med psilocybin.
European Medical Agency (EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten) har erkänt de psykedeliska behandlingsformer som lovande mot en rad sjukdomstillstånd. Tiden aldrig tidigare varit så mogen till att utforska vilka nyttopotentialer psykedlika erbjuder, argumenterar EMAs generaldirektör.
Som organisation främjar vi i Nätverket för psykedelisk vetenskap (NPV) forskning och kunskapsspridning kring både terapeutiska potentialer, men även riskbilder av psykedelika.
Resultaten från en studie vid Karolinska institutet med psilocybinassisterad psykoterapi publiceras snart och statliga Vetenskapsrådet beviljat anslag om 20 miljoner kronor för en studie med psilocybinasistead psykoterapi mot ångest hos cancerpatienter i livets slutskede där 100 patienter i 4 regioner kommer att ingå. Anslaget motiverades med hälso- och sjukvårdens behov samt förväntad patient- och samhällsnytta.
Vidare har Europeiska forskningsrådet beviljat anslag om 16 miljoner kronor till forskning vid Karolinska institutet och Linköpings universitet för forskning kring ämnenas ihållande terapeutisk effekt. Där möjlig effekt antas vara att dessa ämnen främjar neurogenes, det vill säga nybildningen av synapser. Fler intressanta studier ligger också i startgroparna i Sverige!
Forskningen förtjänar uppmärksamhet och riskbilderna med psykedelika vid utomklinisk användning måste tas på allvar. Genom vetenskapsområdets hastiga utvecklingstakt och anspråk på att revolutionera behandlingen av mental ohälsa är det viktigt att Sverige positionerar sig i framkant.
Samhället bär ett ansvar gentemot människor med svårt lidande. Att på nytt utvärdera psykedelikas potential som psykiatriska läkemedel ligger därför i allmänhetens intresse i enlighet med Vetenskapsrådets beslut.
Vår förhoppning är att fler svenska forskare intresserar sig för ämnenas potentialer och risker, samt att fler nationella forskningsfinansiärer uppmärksammar detta lovande område. En sådan utveckling gynnar kunskapsutvecklingen inom en psykiatri i kris och det skriande innovationsbehovet av behandlingsmetoder.
Vi delar EMAs ståndpunkt; tiden har aldrig varit så mogen att utforska psykedelikas nyttopotentialer.